Yeni 'Süpermen' filmi İsrail'in Gazze işgalini mi anlatıyor?
Sosyal medyada, bu ay gösterime giren yeni 'Süpermen' filminin Gazze'yi konu aldığı ve Filistin yanlısı olduğu iddia edildi.
Popüler Gazete'nin ABD basınından aktardığına göre filmin güçlü, ABD destekli saldırgan bir ülkenin, yoksul ve savunmasız bir komşu ülkeyi işgal etmesini içeren konusu fazlasıyla tanıdık.
Filmde Süpermen, ABD’nin güçlü müttefiği olan yüksek teknolojiye sahip Boravia adlı bir ülkenin, yoksul ve nüfusunun çoğu Ortadoğu fenotipli komşu ülke Jarhanpur’u işgal edip çocuk ve kadınlar başta olmak üzere sivilleri katletmesine engel olmaya çalışıyor.
İsrail'i anımsatan Boravia’nın silahları ve zırhlı tankları karşısında, Jarhanpur halkı ise sapanlar ve kılıçlarla ülkelerini savunuyor.
Filmde Boravia’nın işgalini engellemeye çalıştığı için Süpermen'in gözaltına alınması da, ABD'de Filistin destekçisi öğrencilerin gözaltına alınmasını akıllara getiriyor.
Bu nedenle filmin konusu ve özellikle bazı görüntülerin, İsrail'in Gazze işgaline bir metafor olabileceği öne sürüldü.
Hatta bazı X kullanıcıları, filmde yer alan bir sahnenin, 2018'de Gazze sınır protestolarında yaşananlara çok benzediğini gösteren paylaşımlar yaptı.
Filme ilişkin paylaşılan görüntülerde, İsrail-Gazze arasındaki sınır bölgesine çok benzeyen bir yerde işgal güçlerine direnen gençler ve çocuklar yer aldı.
Süpermen'in göçmenlerin haklarını savunması da dikkat çekti. Bu durum, filmin Filistin yanlısı olduğuna dair bir kanıt olarak değerlendirildi.
İsrail'i sık sık eleştiren ABD'li yorumcu Krystal Ball'ın, filmle ilgili X hesabından yaptığı şu paylaşım geniş yankı buldu:
"İsrail'in, büyük bütçeli bir Hollywood filminde açıkça "kötü adam ülkesi" olarak gösterilmesi, büyük bir an."
İsraillilerin tepkisi
İçerik üreticileri ve aktivistler, filmin işgal ve direnişi net bir şekilde tasvir etmesine övgüde bulunurken, İsrailliler filme tepki gösterdi ve boykot çağrısında bulundu.
Süpermen'in ABD'li yönetmeni James Gunn, verdiği röportajlarda senaryonun 7 Ekim'den önce tamamlandığını söyleyerek iddiaları reddetti.
Gunn, "Bu, siyasi geçmişi sorunlu olan güçlü bir ülkenin, hiçbir savunması olmayan bir ülkeye işgali. Gerçekten kurgusal" diye konuştu.
Bazı İsrail yanlısı yorumcuların sert eleştirilerine ve boykot çağrılarına rağmen, Süpermen gişede zirveye yerleşti ve dünya çapında 220 milyon doların üzerinde hasılat elde etti.
Sonuç olarak yönetmen, Filistin hakkında bir film çekmeyi hedeflememiş olabilir. Ancak dünya yine de filmde Gazze'yi gördü. Bu da tüm dünyada, İsrail'e yönelik olumsuz algının arttığını gösteriyor.
Gazze'ye dönersek Filistinliler, kendilerini kurtaracak bir süper kahraman beklemiyor.
Gerçek kahramanların, canları pahasına yaralıları tedavi eden sağlık görevlileri, bombardıman altında canlı yayın yapan gazeteciler ve var olma hakları için açlığa ve işgale direnen insanlar olduğunu tüm dünya görüyor.