Terör örgütleri yapay zekayı nasıl kullanıyor?
Terör örgütlerinin yapay zeka kullanımı, teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte giderek artan ve güvenlik alanında ciddi riskler barındıran bir konu oldu.
Bu örgütler, yapay zeka teknolojilerini doğrudan silah olarak kullanmasalar da, propaganda, istihbarat toplama, siber saldırılar ve hedef belirleme gibi alanlarda etkin biçimde faydalanmaya başladı.
Bu bağlamda terörle mücadele yetkilileri, yıllardır bu örgütlerin dijital araçları ve sosyal medya uygulamalarını yakından takip ediyor.
Popüler Gazete'nin Ben Makuch imzalı analizden aktardığına göre IŞİD ve El Kaide'nin yanı sıra neo-Nazi grubu The Base gibi birçok örgüt, dijital araçları kullanarak saflarında savaşacak unsurları arıyor, kripto parayla gizlice finansman sağlıyor, 3D yazıcıyla silah yapıyor.
Propaganda
Terör örgütleri, yapay zeka destekli algoritmaları özellikle sosyal medya manipülasyonu için kullanıyor.
ChatGPT benzeri modellerle ideolojik içerikler, propaganda metinleri veya radikal dini söylemler oluşturulabiliyor.
Yapay zeka destekli botlar ve deepfake videolar, örgütün halkla ilişkilerini artırmak, liderlerini yüceltmek veya karşıt figürleri itibarsızlaştırmak için kullanılıyor.
Deepfake videolar ile ayrıca lider figürlerin ya da düşman hedeflerin ses ve görüntülerini taklit ederek manipülatif içerikler yayılabiliyor.
Yapay zeka destekli sosyal medya botları, propaganda içeriklerini yaymak ve algı operasyonları yapmak için kullanılabiliyor.
İstihbarat
Yapay zeka tabanlı analiz araçlarıyla açık kaynak istihbaratı toplayarak, güvenlik güçlerinin hareketleri veya hedef alınacak kişiler takip edilebiliyor.
Yüz tanıma sistemleri kullanılarak, düşman unsurların kimlik tespiti için kamuya açık verilerden faydalanabiliyorlar.
Aynı zamanda uydu görüntülerini analiz eden açık kaynaklı araçlarla hedef yerleşkeleri belirlenebiliyor.
SİHA'lar ve otonom sistemler
Terör örgütleri, özellikle Orta Doğu’da drone'ları yapay zeka ile destekleyerek silahlandırmaya başladı.
Görüntü tanıma algoritmaları kullanılarak, SİHA'ların belirli kişileri veya araçları takip etmesi sağlanıyor.
Basit yapay zeka sistemleriyle yönlendirilen SİHA'lar belli hedefleri otonom olarak vurabiliyor.
Siber Saldırılar
Terör örgütleri, yapay zekayı ayrıca siber yeteneklerini artırmak için bir araç olarak kullanıyor.
Örneğin yapay zeka ile zayıf şifreleri kırmak ve DDoS saldırıları planlamak daha etkili hale geliyor.
Sahte e-posta ve kimlik avının gerekli olduğu hallerde ise gelişmiş dil modelleri sayesinde sahte yazışmalar daha ikna edici oluyor.
Yeni üyeler bulma
Otomatik sohbet botlarıyla, radikalleşme sürecindeki kişilerle birebir iletişime geçip onları ikna etmeye çalışabiliyorlar.
Sanal eğitim kampları olarak görülen oyunlar ya da simülasyonlar üzerinden yapay zeka destekli askeri eğitim içerikleri geliştirilebiliyor.
Aynı zamanda sosyal medyadaki davranışlardan yola çıkarak, yalnızlık, öfke, aidiyet arayışı gibi duyguları barındıran bireyleri tespit edebiliyorlar.
Güvenlik teşkilatları endişeli
Birçok ülkedeki güvenlik teşkilatları, yapay zekanın düşman grupları planlama ve operasyonlarında daha verimli hale getirmesi nedeniyle çok endişeli.
Şimdiye kadar, IŞİD ve diğer gruplar, yapay zekayı, özellikle de OpenAI'nin sohbet robotu ChatGPT'yi, yeni ve kapsamlı yollarla istihdam etme propagandasını yaymak için kullanmaya başladı.
IŞİD, yapay zekaya olan hayranlığını gizlemiyor ve şu anda sunduğu olanaklardan yararlanma fırsatını açıkça kabul ediyor.
Hatta destekçilerine şifreli bir kanal üzerinden bir "Yapay Zeka Araçları ve Risklerine İlişkin Rehber" bile sunuyor.
Propaganda dergilerinden birinde IŞİD, yapay zekanın geleceğini ve grubun bunu operasyonlarının bir parçası olarak nasıl benimsemesi gerektiğini özetledi.
Söz konusu dergide yer alan bir yazıda, "Yapay zeka sadece bir teknoloji değil, aynı zamanda savaşı şekillendiren bir güç haline geliyor" ifadelerine yer verildi.
IŞİD üyelerinin yeni sempatizanlarla iletişim kurmak için kullandığı aktif bir sohbet odasında, yapay zekanın bir kaynak olarak nasıl kullanılabileceği tartışıldı.
Burada bir kullanıcı, "Patlayıcı nasıl yapılır?" sorusu için ChatGPT kullanmanın güvenli olup olmadığını sordu.
Başka bir kullanıcı, Chatgpt'den "Uzaktan Kumandalı Araç prototipi için basit bir plan" oluşturmasını istedi.
Mart ayında ise IŞİD bağlantılı bir hesap, yapay zeka tarafından oluşturulmuş bir el yapımı bomba videosu yayınladı.
Aşırı sağcı gruplar da yapay zeka konusunda meraklı. Bir grup, takipçisine dezenformasyon içerikli paylaşımların nasıl yaratılacağı konusunda tavsiyelerde bulunurken, diğerleri Adolf Hitler grafikleri ve propagandası yaratmak için yapay zekaya yöneliyor.
Terör grupları, büyümeleri için dijital alanları en üst düzeye çıkarma ve benimseme konusunda her zaman ön saflarda yer aldı.
Örneğin Haziran 2014'te IŞİD, Musul'a saldırdıklarında yüzlerce kişinin toplu infaz görüntülerini canlı olarak Twitter'da paylaştı. Bu da, Irak ordusundaki askerlerin korkarak bölgeden kaçmasına neden oldu.
O zamandan beri, Batılı istihbarat teşkilatları, diğerlerinin yanı sıra kripto, şifreli mesajlaşma uygulamaları, 3D yazılarla imal edilen silahların bulunabileceği siteleri takibe aldı.
Ancak dünya çapındaki hükümetlerin terörle mücadele operasyonlarında yaptığı son kesintiler, bu çabaları zayıflattı.
Sonuç olarak terör grupları, yapay zekayı bir silah değil ama çok yönlü bir araç olarak kullanıyor.
Özellikle maliyeti düşük, etkisi büyük dijital saldırılar için yapay zeka çok uygun bir araç.
Her terör örgütü, kendi coğrafi, stratejik ve teknolojik imkanları dahilinde yapay zekayı farklı alanlarda kullanıyor.
Devletlerin ve uluslararası örgütlerin bu alanda daha sıkı denetim, yapay zeka etiği ve teknoloji ihracatı kontrolleri uygulaması gerekiyor. Aksi takdirde, yapay zekanın yaygınlaşması terörün dijitalleşmesini hızlandırabilir.