Suriye’de ülkenin yol haritasını belirleme konusunda önemli bir adım olarak nitelendirilen Ulusal Diyalog Konferansı, 24-25 Şubat tarihlerinde başkent Şam'da 600’den fazla katılımcıyla düzenlendi.

Ancak Suriye Türkmenlerinin tek meşru temsilcisi ve siyasi çatısı olduklarını iddia eden Suriye Türkmen Meclisi'nin (STM), Ulusal Diyalog Konferansı'na davet edilmediklerine dair açıklaması sosyal medyada soru işaretlerine neden oldu.

STM'nin konuya ilişkin açıklamasında, devrimin ilk gününden bu yana devrik Esed rejimine karşı Suriyeli kardeşlerin yanında yer aldıkları, bunun uğruna şehitler verdikleri ve fedakarlıklarda bulundukları ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Ahmed Şara liderliğindeki yeni yönetime destek verildiğinin altı çizilen açıklamada, konferansa Suriye'nin tüm ulusal bileşenlerinin katılmasının gerekli olduğu vurgulandı.

STM olarak Şam yönetimiyle yapılan görüşmelerde, Ulusal Diyalog Konferansı'na davet edilecekleri yönünde söz aldıkları belirtilen açıklamada, bu söze rağmen davet edilmemeleri nedeniyle şaşkınlık yaşadıkları ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, "Suriye tek bir renkten ibaret değildir ve hiçbir bileşenin siyasi süreçten dışlanması kabul edilemez" denildi.

Şara Suriyeli Türkmenleri davet etmedi mi?

Ancak gerek Popüler Gazete'nin sahadaki kaynaklardan edindiği bilgiler, gerekse sosyal medyada yapılan diğer paylaşımlara göre Cumhurbaşkanı Şara, Suriye Türkmen Meclisi'ni davet etmemesine rağmen, çok sayıda Suriyeli Türkmene konferansa katılım göstermeleri için davette bulundu.

Ulaştığımız yerel kaynaklar, 160'a yakın üst düzey yetkili ve kanaat önderinin konferansa davet edildiğini ve Suriye Türkmen Dernekler Federasyonu Başkanı Dr.Tarık Sülo Cevizci başta olmak üzere birçok kişinin katılım gösterdiğini bildirdi.

Bu bağlamda, Suriye Türkmen Dernekler Federasyonu tarafından yapılan basın duyurusunda, "Suriye Türkmenler, yüzlerce yıllık kadim geçmişiyle bu toprakların asli unsurlarından birisidir. 8. asır itibari ile bu vatanın refahı, istikrarı ve güvenliği için fedakarlıklarda bulunmuşlardır" denildi.

Suriye tarihi bir eşikten geçerken, Türkmen davasının dar bir grubun çıkarlarına indirgenmesinin asla kabul edilmediği vurgulanan açıklamada, "Türkmen meselesi kişisel veya belirli grupların çıkarları doğrultusunda şekillendirilemez; aksine, tüm Türkmen toplumunun ortak hak ve menfaatlerini gözeten kapsayıcı bir anlayışla ele alınması elzemdir" ifadelerine de yer verildi.

Suriye Türkmen Dernekler Federasyonu'nun konuya ilişkin açıklaması şu ifadelerle sona erdi: 

"Ülke istikrarının korunması ve toplumsal barış ile huzurunun sağlanması, Ahmet Şara liderliğindeki yeni yönetimin başarıya ulaşması ve devrim kazanımlarının teminat altına alınması için soydaşlarımızın bir araya gelerek, Türkmen ve ülke çıkarlarını korumak, ulusal birliği sağlamak ve güçlü bir duruş sergilemek adına Suriye Milli Türkmen Kurultayı düzenlemeye çağırıyoruz."

Federasyonun Başkanı Dr.Tarık Sülo Cevizci ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Şam’da Cumhurbaşkanı Ahmet Şara’nın açılış ve kapanış konuşması yaptığı ve geniş katılımlı gerçekleşen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne Türkmen delegeleri olarak katılım sağladık" diye yazdı.

Yine sosyal medyada yapılan diğer açıklamalara göre eski STK başkanı Dr. Muhammed Vecih Cuma, Türkmen Topluluğu Başkanı Mahmut Süleyman Zengin, Türkmen kanaat önderlerinden Dr.Şeyh Eymen Şabani ve Mustafa Mahmo gibi bir çok kişi davete icabet ederek Ulusal Diyalog Konferansı'na katıldı.

Diğer yandan, Ulusal Diyalog Konferansı'nın sonuç bildirisinde din, mezhep ve etnik grup üzerinden yapılan her türlü ayrımcılık reddedilirken, Suriye'nin toprak bütünlüğü vurgulandı.