İsrail, bölgede önemli bir güç olan İran'a karşı sadece 12 günde "zafer" ilan ederken, Lübnan'daki Hizbullah'a karşı devam eden saldırıları ile övünüyor. Diğer yandan Suriye ordusunun yeteneklerini hedef almaya devam ediyor.

Ancak İsrail, Gazze cephesinde kesin bir zafer elde etmenin zorluğuna dair hiçbir açıklama sunmuyor.

Popüler Gazete'nin Nazir Meclisi imzalı analizden aktardığına göre İsrail'in, diğer ordu ve örgütlere kıyasla sınırlı kabiliyetlere sahip olan Hamas'a karşı en ölümcül ve yıkıcı araçları kullanarak yürüttüğü savaşta, ordu hala zafer ilan edemiyor ve "rehinelerin tamamını kurtarma" hedefine ulaşamıyor.

Resmi rakamlarına göre 176 bin düzenli asker ve 360 ​​bin yedekten oluşan İsrail ordusu, 20 aydan fazla bir süredir Gazze Şeridi'nde Hamas, İslami Cihad ve diğer gruplara ait 43 bin silahlı unsurla mücadele ediyor.

Büyük bir başarısızlık

Ordu savaşta, yapay zeka da dahil olmak üzere en son teknolojiyle birlikte yüzlerce savaş uçağı, savaş gemisi ve zırhlı araç kullanıyor.

Ayrıca, ABD'den 6,5 milyar dolar değerinde yeni silahlar, mühimmat ve ekipman aldı.

İsrail 636 gündür süren savaşta, Gazze Şeridi'ndeki binaların yüzde 85'ini yıktı, üçte ikisi çocuk, kadın ve yaşlı olmak üzere 56 binden fazla Filistinliyi öldürdü, yaklaşık 200 bin kişiyi yaraladı.

Yaklaşık iki milyon Filistinliyi evlerinden birkaç kez yerinden etti, bazıları bir yerden diğerine 12 kez göç etti ve yaklaşık 10 bin Filistinliyi tutukladı. Yine de İsrail ordusu Gazze'de sıkışıp kaldı.

İsrail ordusu, yüzlerce askerinin ölümü ve yaralanmasına yol açan "direnişle" karşı karşıya kalmaya devam ediyor.

Hamas da hem sağ olan, hem de İsrail'in saldırılarında ölen rehineleri elinde tutarken, bu İsrail tarihinin en uzun savaşı haline geliyor.

Maariv gazetesinin askeri muhabiri Avi Aşkenazi birkaç gün önce kaleme aldığı makalesinde konuya değinerek şunları yazdı:

"İsrail, Gazze'de kazanamıyor, çamura batıyor. İsrail, İran, Suriye ve Lübnan'da askeri başarılar elde etti, açıkça, kesin ve tartışmasız bir şekilde muzaffer oldu. Ama Gazze'de durum böyle değil."

İsrail ordusunun 600'den fazla gündür Gazze'de savaş yürüttüğünün altını çizen Aşkenazi, "7 Ekim'de dahil 1.905 İsrailli asker ve sivil öldürüldü. 50 sivil ve asker Hamas tarafından esir tutuluyor. Doğrudan bunu yüksek sesle ve net bir şekilde söylemenin zamanı geldi: İsrail hükümeti ve Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından Gazze'deki savaşın yönetimi büyük bir başarısızlıktır" diye ekledi.

Başarısızlığın nedenleri neler?

Bu nedenlerin başında, İsrail'in Gazze savaşının gerçek amacını gizlemesi geliyor.

Hükümet, başından itibaren "Hamas'ı yok etmek, Gazze Şeridi'ndeki yönetimi devirmek ve kaçırılan rehineleri alabilmek için askeri baskı uygulamak" gibi gerçekçi olmayan, yanıltıcı hedefler ortaya koydu.

İsrailli yetkililer, Gazzelileri başka ülkelere sürgün etmek gibi başka yanıltıcı hedefler de ekledi.

Nedenlerden ikincisi, İsrail ordusu Gazze'deki gibi böylesine uzun bir savaşa kesinlikle hazır değildi.

Askeri uzman Aşkenazi söz konusu makalesinde,İsrail'in Hamas'ın tüneller ve yeraltı tahkimatları açısından yeteneklerinin yanı sıra Hamas ve onu destekleyen Gazze halkının dayanıklılığına hazırlıklı olmadığının altını çizdi.

İsrail ordusunun Gazze'nin bazı bölgelerini şu ana kadar birkaç kez işgal ettiğini vurgulayan Aşkenazi makalesini şu ifadelerle sürdürdü:

"İsrail ordusu, Gazze'de beş tümen kullandı. İran'la savaş nedeniyle, bu kuvvetler dört tümene düşürüldü. Eğitimlerini tamamlar tamamlamaz kendilerini Gazze'de aylarca sürecek sürekli çatışmaların içinde bulan düzenli askerler var. Buna ordudaki ekipmanın bozulmasını da eklemeliyiz. Ayrıca, ciddi bir birlik ve asker sıkıntısı var."

Aşkenazi, İsrail'in başarısız olmasının üçüncü nedenini ise şöyle yorumladı:

"Ordu, yıllarca gelecekteki savaş alanında zırhlı araçlar ve mühendislik birimlerine ihtiyaç olmadığına ve bir tank veya Namer paletli araç üretmenin çok pahalı olduğuna inanıyordu. Şimdi tam tersini olduğunu fark ediyorlar. Bu savaşta Gazze'de önemli işi yapanlar muharebe mühendisliği ve zırhlı araçlar. Gazze'deki savaşın gerçekliği konusunda vizyon eksikliğine sahipler."

Ayrıca Hamas, İslami Cihad ve diğer grupların askeri kanatları, Gazze Şeridi'nin çeşitli yerlerinde İsrail ordusunda kayıplara neden olan operasyonlar yürütmeye devam ediyor .

Beyaz Saray'ın tutumu

Dördüncü neden, Haaretz'de geçen perşembe günü yer alan başyazıya göre, Beyaz Saray'ın tutumu.

Söz konusu yazıda, "Trump'ın bir tweet'i İran'daki savaşı durdurmak için yeterli olurdu. Trump'ın tek bir sözü de Gazze Şeridi'ndeki savaşı durdurabilir. Kan dökülmesini durdurma zamanı geldi. Savaşı durdurmak, kaçırılan askerleri geri almak ve İsrail ordusunu derhal Gazze'den çekmek zorundayız" denildi.

Bu bağlamda, Knesset Finans Komitesi Başkanı ve iktidar koalisyonunun önde gelen liderlerinden Moşe Gafni, geçen hafta sonu Gazze'de yedi İsrail askerinin öldürülmesiyle ilgili şu yorumu yaptı:

"Hala ne için ve hangi amaçla savaştığımızı, askerler sürekli öldürülürken orada ne yaptığımızı anlamıyorum. Kaçırılan askerleri geri alıp normale döneceğimizi söyleyebilen Trump'a ihtiyacımız var ama görünüşe göre henüz buna sahip değiliz."

İsrail'in Gazze'deki başarısızlığının son olası nedeni ise, geleceğe yönelik net bir siyasi hedefinin olmamasıdır.

İsrail'in tahminlerine göre bu hedeflerin çoğuna ulaşılsa bile, "işgal, işbirlikçi bir hükümet veya seçim yapılıp yapılmaması" gibi, hükümetin Gazze'nin geleceği için ne istediğini kimse bilmiyor.

İsrail, ne Hamas'ı, ne de Fetih'i istediğini söylüyor. Peki ne istiyor? Kimse bilmiyor.

Savaş için savaş

Görünen o ki İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşı "savaş uğruna bir savaşa" dönüşmüş durumda.

Bu bir sır değil, İsrail'in hedefinin Gazze Şeridi veya Filistinlilerin iyiliğine olmadığı kesin.

Zamanla daha da netleşeceği gibi, gerçek hedef Netanyahu ve hükümetinin hayatta kalmasıdır.

Hamas'ın Aksa Tufanı Operasyonu'nu düzenlediği Ekim 2023'ten bu yana, savaş sırasında yayınlanan tüm kamuoyu yoklamaları, seçimler yapılırsa hükümet koalisyonundaki partilerin düşeceğini gösterdi.

Sadece düşüşten değil, aynı zamanda partileri ve kişisel çıkarları için yaratacağı ciddi sonuçlardan da korkuyorlar.

Birçok davada yargılanan Netanyahu, artık başbakan olmazsa yargı önünde düşeceği zor durumdan endişe ediyor.

Netanyahu'nun Smotrich ve Ben-Gvir gibi sağcı bakanlarına gelince, iktidardaki zamanlarını Filistin davasını tasfiye etmek için kullanıyorlar.

Yerleşim birimlerini genişletiyorlar, Batı Şeria'da İsrail egemenliğinin dayatılmasının önünü açıyorlar ve Filistinlilerin yaşamı için uygun olmayan koşullar yaratmaya çalışıyorlar.

Aynı zamanda, Haredim olarak bilinen Ultra-Ortodoks Yahudi gençlerin askerlik hizmetinden muaf tutulmasını garanti eden bir yasa çıkarmak için varlıklarını kullanıyor.

Bu hükümet onlar için hayat boyu bir fırsat, özellikle de Donald Trump gibi bir ABD başkanı görevdeyken.

İsrail'de yürütülen birçok ankete göre, Netanyahu'nun Gazze'deki savaşı sonlandırmayı reddetme nedeninin kişisel olduğuna inanılıyor.